Wystawa „Browarnictwo na Warmii i Mazurach”

Obecnie coraz czę¶ciej docenia się i promuje produkty spożywcze rodzime, własnego wyrobu i z tradycjami, w tym piwo warzone w małych lokalnych browarach oraz tzw. piwo regionalne, częstokroć oparte na dawnych recepturach i przepisach. Trzeba też pamiętać, że nasze województwo od dawna już jest pewnego rodzaju małym centrum piwnym, gdyż funkcjonuj± tu znane i cenione wielkie browary. We wrze¶niu cykliczna wystawa Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie ukazuje więc piwo „po warmińsko-mazursku”. Eksponowane ksi±żki oraz dokumenty życia społecznego przedstawiaj± historię browarnictwa, materiały z zakresu piwowarstwa oraz dokumenty ukazuj±ce różnorodno¶ć samych wytwarzanych napojów.

Fragment ekspozycji w gablocie: kolorowa kompozycja złożona z 13 różnych etykiet od piw regionalnych. Fragment wystawy w witrynie: ustawione pionowo dwie ulotki przedstawiające historię tzw. gruitu Kopernikowskiego oraz ułożone u ich podstaw kilka kapsli od butelek z logo browaru „Kormoran”.
Fragment wystawy w witrynie: ustawione pionowo książki „Przemysł fermentacyjny: browarnictwo” oraz „Piwo warzone w domu”. U podstaw książek ułożono kilka kłosów zboża. U góry fotografii widoczne kapsle od piw regionalnych ułożone na półce ponad książkami. Fragment wystawy w witrynie: ustawiona pionowo książka otwarta na rozdziale „Jak powstaje piwo? - gdzie rośnie piwo”. U podstaw książek ułożono kilka kłosów zboża.
Fragment wystawy w witrynie: ustawione pionowo dwie ulotki nt. produkcji piwa w języku angielskim i niemieckim oraz ułożone u ich podstaw kapsle od butelek z logo browaru „Kormoran”. Fragment wystawy w witrynie: ustawione pionowo książki „Piwowarstwo” Michaela J. Lewisa i Toma W. Younga oraz „Domowy wyrób piwa” Dave'a Millera.
Fragment wystawy w witrynie: ustawiona pionowo książka „Browar w Elblągu tradycyjnie od 1872 roku” Wiesławy Rynkiewicz-Domino i Tomasz Glinieckiego oraz 4 metalowe kapsle od piwa „Specjal”.  

powrót