| Start | Informacje | Spis treści | Słownik | Przydatne adresy |
Pożywka ta była pierwotnie przeznaczona do prowadzenia hodowli zawiesinowych komórek korzeni soi, ale współcześnie jest wśród „hodowców”2 roślinnych tkanek niemal tak popularna jak pożywka MS i wykorzystuje się ją zarówno stanie płynnym, jak i zestaloną agarem. Jako pracę źródłową opisującą zestaw B5 Gamborga przytacza się publikację w Experimental Cell Research, z 1968 r., ale można się z niej głównie dowiedzieć, że B5 jest uproszczoną wersją pożywki PRL-4C Gamborga, w której pominięto hydrolizat kazeiny (N-Z amine), uznając że jest on z powodzeniem zastępowany przez siarczan amonu (1 mM)3. Okazało się, że jest to lepsze źródło zredukowanego azotu, niż wspomniana złożona mieszanina o niejednoznacznie określonym składzie chemicznym, a także w porównaniu z glutaminą (1 – 8 mM), która także może tę mieszaninę zastąpić. Stwierdzono, że jony amonowe działały toksycznie na komórki soi przy stężeniu powyżej 2 mM (obserwowano wtedy hamowanie niektórych enzymów cyklu Krebsa). Za odpowiednie stężenia azotanów uznano wartości z zakresu 20 – 30 mM, jakkolwiek na przedstawionym przez autorów wykresie widać nieznaczne podwyższenie szybkości wzrostu jeszcze przy ponad 40 mM stężeniu azotanów. Natomiast podwyższenie zawartości sacharozy w pożywce powyżej 20 g/l nie dawało żadnego przyśpieszenia wzrostu hodowli (przyrostów suchej masy komórek). Najodpowiedniejszym początkowym pH pożywki okazały się wartości z zakresu 4,5 – 5,5 (powyżej pH 5,5 szybkość wzrostu hodowli gwałtownie się obniżała). Z charakterystycznego zestawu witamin pożywki B5, wyraźny efekt dawała jedynie tiamina – jej pominięcie powodowało ponad pięciokrotny spadek szybkości wzrostu zawiesiny. Dodatek pozostałych witamin – pirydoksyny, kwas nikotynowego i inozytolu – nie dawał żadnego pobudzenia wzrostu hodowli w porównaniu z pożywką zawierającą tylko tiaminę, najwyraźniej więc pozostawiono je w ostatecznej recepturze „na wszelki wypadek”.
Podsumowując uzyskane wyniki autorzy, stwierdzali: „Przedstawiona pożywka jest zupełnie odpowiednia dla kultur soi. Nie powstają w niej duże agregaty komórkowe, komórki są wyrównane [zapewne pod względem kształtu i wielkości]. Udział komórek pojedynczych w hodowli jest zmienny, ale zawiesinę daje się łatwo pipetować.”
Aby odrobinę dokładniej wyobrazić sobie sposób opracowania przez Gamborga pożywki B5, trzeba zajrzeć do jego wcześniejszej publikacji, wprowadzającej pożywki PRL-4C i PRL4-C-CM, a noszącej nieco zaskakujący tytuł „Metabolizm związków aromatycznych u roślin. Cz. II. Enzymy szlaku szikimianowego w kulturach zawiesinowych roślinnych komórek”4. Okazuje się, że pożywki serii PRL-4 były ubocznym efektem badań nad metabolizmem wtórnym komórek różnych typów (pochodzących z korzeni, hypokotyli, łodyg, ogonków liściowych) i różnych gatunków – ziemniaka, róży, rezedy, soi, fasoli, chrzanu, gryki. Pożywka PRL-4C-CM okazała się odpowiednia dla wzrostu komórek wszystkich powyższych roślin i stanowiła kompromis pomiędzy zestawami składników mineralnych z pożywek Hellera (1953) oraz Linsmaiera i Skooga (1965). Opracowując ją odnoszono się także do pożywki White’a, uznając, że należy ją wzbogacić w potas, azotany, fosfor i jony amonowe.
Komórki gryki, chrzanu i fasoli nie namnażały się w płynnej pożywce dopóki nie wzbogacono jej w mleczko kokosowe (ang. coconut milk, stąd CM w symbolu pożywki5; pierwsza litera C natomiast nawiązuje do hydrolizatu kazeiny dodawanego do tych pożywek – ang. casein). Komórki innych roślin namnażały się w pożywce syntetycznej, zawierającej zamiast mleczka kokosowego wiele aminokwasów i witamin (PRL-4-DM), jakkolwiek znacznie wolniej niż w PRL-4C-CM. Podstawowy zestaw składników pożywki PRL-4-C uzupełniano odpowiednią auksyną– w zależności od gatunku rośliny – 2,4-D lub NAA (o stężeniu 2 mg/l). Komórki pędów róży i rezedy nie wymagały żadnej auksyny w pożywce. Komórki ziemniaka, zarówno te które hodowano na pożywce z 2,4-D, jak i te które hodowano na pożywce z NAA, były czerwone od obficie nagromadzających się w nich antocyjanów. Gromadziły też kwas chlorogenowy.
Hodowle pasażowano co 4 do 10 dni, przenosząc do 40 ml pożywki inoculum o objętości 4 – 8 ml. W przypadku hodowli ziemniaka, zamiast płynnego inoculum do pasaży używano kilku dużych agregatów komórkowych, które rozdrabniano i przenoszono do nowej pożywki. Uzyskiwano przyrosty suchej masy komórek w zakresie 245 – 1600 mg/dzień/litr pożywki. Autor powołując się na dostępną literaturę zwracał uwagę, że hodowle zawiesinowe komórek mogą wykazywać znacznie wyższą aktywność enzymów metabolizmu wtórnego (np. amoniako-liazy fenyloalaniny).
Pożywki serii PRL-4 zostały dziś praktycznie zupełnie zastąpione zestawem B5, bogatszym w KNO3, i jony fosforanowe, a nieco uboższym (o dziwo!) w siarczan amonu.
Składniki | Pożywki (stężenia składników w mg/l6) | ||||
B5 (Gamborg i in., 1968) | PRL-4C-CM (Gamborg i in., 1965) | Heller (1953) | White (1963) | Linsmaier-Skoog (1965), Murashige-Skoog (1962)7 | |
Źródła makroelementów | |||||
NH4NO3 | 1650 | ||||
(NH4)2SO4 | 134 | 200 | |||
Na2SO4 | 200 | ||||
KNO3 | 2500 | 1000 | 80 | 1900 | |
NaNO3 | 600 | ||||
KH2PO4 | 170 | ||||
NaH2PO4*H2O | 150 | 90 | 125 | 19 | |
Na2HPO4 | 30 | ||||
KCl | 300 | 750 | 65 | ||
K2CO3 | 98 | ||||
CaCl2 | 332,2 | ||||
CaCl2*2H2O | 150 | 150 | 75 | 440 | |
Ca(NO3)2 | |||||
Ca(NO3)2*4H2O | 300 | ||||
MgSO4 | 180,7 | ||||
MgSO4*7H2O | 250 | 250 | 250 | 750 | 370 |
Źródła mikroelementów | |||||
B5 | PRL-4C-CM | Heller | White | LS, MS | |
FeCl3*6H2O | 1 | ||||
FeSO4*7H2O | 27,8 | ||||
Fe2(SO4)3 | 2,5 | ||||
Na2EDTA | 37,2 | ||||
Na2EDTA*2H2O | 37,3 | ||||
Sequestren 330 Fe | 28 | ||||
KI | 0,75 | 0,75 | 0,01 | 0,75 | 0,83 |
MnSO4 | 4,5 | ||||
MnSO4*H2O | 10 | 10 | 0,0758 | 16,9 | |
MnSO4*4H2O | |||||
H3BO3 | 3 | 3 | 6,2 | 6,2 | |
ZnSO4*7H2O | 2 | 3 | 1 | 1,5 | 8,6 |
Na2MoO4*2H2O | 0,25 | 0,25 | 0,25 | ||
CuSO4 | 0,025 | 0,25 | |||
CuSO4*5H2O | 0,03 | 0,025 | |||
CoCl2*6H2O | 0,025 | 0,25 | 0,025 | ||
NiCl*6H2O | 0,03 |
Bilanse jonowe pożywek
Składniki | Pożywki stężenia składników w mM | ||||
B5 (Gamborg i in., 1968) | PRL-4C-CM (Gamborg i in., 1965) | Heller (1953) | White (1963) | MS (1962) / LS (1965)7 | |
NO3- | 24,7 | 10 | 7 | 3,2 | 39,4 |
NH4+ | 2 | 3 | 0 | 20,6 | |
ogólny azot | 26,8 | 13 | 7 | 3,2 | 60 |
PO43- | 1,1 | 0,9 | 0,9 | 0,1 | 1,2 |
K+ | 24,7 | 14,7 | 10 | 1,7 | 20 |
Ca2+ | 1 | 1 | 0,5 | 1,2 | 3 |
Mg2+ | 1 | 1 | 1 | 3 | 1,5 |
SO42- | 2,0944 | 4,5 | 1,731 | ||
Fe2+ | 0,0501 | 0,1 | 0,004 | 0,0125 | 0,1 |
Cl- | 2 | 2 | 11 | 0,9 | 6 |
Na+ | 1,0891 | 1,07 | 7,96 | 3 | 0,2025 |
BO33- | 0,0485 | 0,0485 | 0,0162 | 0,1 | |
Mn2+ | 0,0592 | 0,0592 | 0,0004 | 0,0298 | 0,1 |
Zn2+ | 0,007 | 0,01 | 0,00035 | 0,0093 | 0,0299 |
I- | 0,0045 | 0,00006 | 0,0045 | 0,005 | |
MoO42+ | 0,001 | 0,0008 | 0,001 | ||
Cu2+ | 0,0001 | 0,0016 | 0,00012 | 0,0001 | |
Co2+ | 0,0001 | 0,0011 | 0,0001 | ||
Ni+ | 0,0003 |