| Start | Informacje | Spis treści | Słownik | Przydatne adresy |

3. Historia opracowania pożywki B5 Gamborga (1968)1

Pożywka ta była pierwotnie przeznaczona do prowadzenia hodowli zawiesinowych komórek korzeni soi, ale współcześnie jest wśród „hodowców”2 roślinnych tkanek niemal tak popularna jak pożywka MS i wykorzystuje się ją zarówno stanie płynnym, jak i zestaloną agarem. Jako pracę źródłową opisującą zestaw B5 Gamborga przytacza się publikację w Experimental Cell Research, z 1968 r., ale można się z niej głównie dowiedzieć, że B5 jest uproszczoną wersją pożywki PRL-4C Gamborga, w której pominięto hydrolizat kazeiny (N-Z amine), uznając że jest on z powodzeniem zastępowany przez siarczan amonu (1 mM)3. Okazało się, że jest to lepsze źródło zredukowanego azotu, niż wspomniana złożona mieszanina o niejednoznacznie określonym składzie chemicznym, a także w porównaniu z glutaminą (1 – 8 mM), która także może tę mieszaninę zastąpić. Stwierdzono, że jony amonowe działały toksycznie na komórki soi przy stężeniu powyżej 2 mM (obserwowano wtedy hamowanie niektórych enzymów cyklu Krebsa). Za odpowiednie stężenia azotanów uznano wartości z zakresu 20 – 30 mM, jakkolwiek na przedstawionym przez autorów wykresie widać nieznaczne podwyższenie szybkości wzrostu jeszcze przy ponad 40 mM stężeniu azotanów. Natomiast podwyższenie zawartości sacharozy w pożywce powyżej 20 g/l nie dawało żadnego przyśpieszenia wzrostu hodowli (przyrostów suchej masy komórek). Najodpowiedniejszym początkowym pH pożywki okazały się wartości z zakresu 4,5 – 5,5 (powyżej pH 5,5 szybkość wzrostu hodowli gwałtownie się obniżała). Z charakterystycznego zestawu witamin pożywki B5, wyraźny efekt dawała jedynie tiamina – jej pominięcie powodowało ponad pięciokrotny spadek szybkości wzrostu zawiesiny. Dodatek pozostałych witamin – pirydoksyny, kwas nikotynowego i inozytolu – nie dawał żadnego pobudzenia wzrostu hodowli w porównaniu z pożywką zawierającą tylko tiaminę, najwyraźniej więc pozostawiono je w ostatecznej recepturze „na wszelki wypadek”.

Podsumowując uzyskane wyniki autorzy, stwierdzali: „Przedstawiona pożywka jest zupełnie odpowiednia dla kultur soi. Nie powstają w niej duże agregaty komórkowe, komórki są wyrównane [zapewne pod względem kształtu i wielkości]. Udział komórek pojedynczych w hodowli jest zmienny, ale zawiesinę daje się łatwo pipetować.”

Aby odrobinę dokładniej wyobrazić sobie sposób opracowania przez Gamborga pożywki B5, trzeba zajrzeć do jego wcześniejszej publikacji, wprowadzającej pożywki PRL-4C i PRL4-C-CM, a noszącej nieco zaskakujący tytuł „Metabolizm związków aromatycznych u roślin. Cz. II. Enzymy szlaku szikimianowego w kulturach zawiesinowych roślinnych komórek”4. Okazuje się, że pożywki serii PRL-4 były ubocznym efektem badań nad metabolizmem wtórnym komórek różnych typów (pochodzących z korzeni, hypokotyli, łodyg, ogonków liściowych) i różnych gatunków – ziemniaka, róży, rezedy, soi, fasoli, chrzanu, gryki. Pożywka PRL-4C-CM okazała się odpowiednia dla wzrostu komórek wszystkich powyższych roślin i stanowiła kompromis pomiędzy zestawami składników mineralnych z pożywek Hellera (1953) oraz Linsmaiera i Skooga (1965). Opracowując ją odnoszono się także do pożywki White’a, uznając, że należy ją wzbogacić w potas, azotany, fosfor i jony amonowe.

Komórki gryki, chrzanu i fasoli nie namnażały się w płynnej pożywce dopóki nie wzbogacono jej w mleczko kokosowe (ang. coconut milk, stąd CM w symbolu pożywki5; pierwsza litera C natomiast nawiązuje do hydrolizatu kazeiny dodawanego do tych pożywek – ang. casein). Komórki innych roślin namnażały się w pożywce syntetycznej, zawierającej zamiast mleczka kokosowego wiele aminokwasów i witamin (PRL-4-DM), jakkolwiek znacznie wolniej niż w PRL-4C-CM. Podstawowy zestaw składników pożywki PRL-4-C uzupełniano odpowiednią auksyną– w zależności od gatunku rośliny – 2,4-D lub NAA (o stężeniu 2 mg/l). Komórki pędów róży i rezedy nie wymagały żadnej auksyny w pożywce. Komórki ziemniaka, zarówno te które hodowano na pożywce z 2,4-D, jak i te które hodowano na pożywce z NAA, były czerwone od obficie nagromadzających się w nich antocyjanów. Gromadziły też kwas chlorogenowy.

Hodowle pasażowano co 4 do 10 dni, przenosząc do 40 ml pożywki inoculum o objętości 4 – 8 ml. W przypadku hodowli ziemniaka, zamiast płynnego inoculum do pasaży używano kilku dużych agregatów komórkowych, które rozdrabniano i przenoszono do nowej pożywki. Uzyskiwano przyrosty suchej masy komórek w zakresie 245 – 1600 mg/dzień/litr pożywki. Autor powołując się na dostępną literaturę zwracał uwagę, że hodowle zawiesinowe komórek mogą wykazywać znacznie wyższą aktywność enzymów metabolizmu wtórnego (np. amoniako-liazy fenyloalaniny).

Pożywki serii PRL-4 zostały dziś praktycznie zupełnie zastąpione zestawem B5, bogatszym w KNO3, i jony fosforanowe, a nieco uboższym (o dziwo!) w siarczan amonu.

SkładnikiPożywki
(stężenia składników w mg/l6)
B5
(Gamborg i in., 1968)
PRL-4C-CM
(Gamborg i in., 1965)
Heller
(1953)
White
(1963)
Linsmaier-Skoog
(1965),
Murashige-Skoog
(1962)7
Źródła makroelementów
NH4NO3         1650
(NH4)2SO4 134 200      
Na2SO4       200  
KNO3 2500 1000   80 1900
NaNO3     600    
KH2PO4         170
NaH2PO4*H2O 150 90 125 19  
Na2HPO4   30      
KCl   300 750 65  
K2CO3         98
CaCl2         332,2
CaCl2*2H2O 150 150 75   440
Ca(NO3)2          
Ca(NO3)2*4H2O       300  
MgSO4         180,7
MgSO4*7H2O 250 250 250 750 370
Źródła mikroelementów
  B5PRL-4C-CMHellerWhiteLS, MS
FeCl3*6H2O     1    
FeSO4*7H2O         27,8
Fe2(SO4)3       2,5  
Na2EDTA   37,2      
Na2EDTA*2H2O         37,3
Sequestren 330 Fe 28        
KI 0,75 0,75 0,01 0,75 0,83
MnSO4       4,5  
MnSO4*H2O 10 10 0,0758   16,9
MnSO4*4H2O          
H3BO3 3 3 6,2   6,2
ZnSO4*7H2O 2 3 1 1,5 8,6
Na2MoO4*2H2O 0,25 0,25     0,25
CuSO4 0,025 0,25      
CuSO4*5H2O     0,03   0,025
CoCl2*6H2O 0,025 0,25     0,025
NiCl*6H2O     0,03    

Bilanse jonowe pożywek

SkładnikiPożywki
stężenia składników w mM
B5
(Gamborg i in., 1968)
PRL-4C-CM
(Gamborg i in., 1965)
Heller
(1953)
White
(1963)
MS (1962)
/
LS (1965)7
NO3- 24,7 10 7 3,2 39,4
NH4+ 2 3   0 20,6
ogólny azot 26,8 13 7 3,2 60
PO43- 1,1 0,9 0,9 0,1 1,2
K+ 24,7 14,7 10 1,7 20
Ca2+ 1 1 0,5 1,2 3
Mg2+ 1 1 1 3 1,5
SO42- 2,0944     4,5 1,731
 
Fe2+ 0,0501 0,1 0,004 0,0125 0,1
Cl- 2 2 11 0,9 6
Na+ 1,0891 1,07 7,96 3 0,2025
BO33- 0,0485 0,0485 0,0162   0,1
Mn2+ 0,0592 0,0592 0,0004 0,0298 0,1
Zn2+ 0,007 0,01 0,00035 0,0093 0,0299
I- 0,0045   0,00006 0,0045 0,005
MoO42+ 0,001 0,0008     0,001
Cu2+ 0,0001 0,0016 0,00012   0,0001
Co2+ 0,0001 0,0011     0,0001
Ni+     0,0003    

1 Gamborg O.L., Miller R.A., Ojima K., 1968. „Nutrient requirements of suspension cultures of soybean root cells”. Experimental Cell Research, 50, 151-158.

2 Oczywiście słowo ‘hodowca’ jest tu użyte nieco żartobliwie; normalnie słowo to jest raczej zastrzeżone dla osób zajmujących się hodowlą twórczą, czyli otrzymywaniem nowych odmian; hodowle (kultury) in vitro mogą rzecz jasna mieć związek z hodowlą twórczą, ale też mogą służyć zupełnie innym celom (wiele dowodów można znaleźć w wykładowej części tego skryptu); tak więc w normalnym, poważnym ujęciu terminologicznym hodowca truskawek to osoba tworząca nowe odmiany tych roślin; osoba tylko je uprawiająca to plantator czy producent truskawek; producentem rozsady truskawek można pewnie nazwać także osobę przygotowującą w kulturach in vitro sadzonki tych roślin

3 w rzeczywistości, porównując te pożywki można dostrzec znacznie więcej różnic

4 Gamborg O.L., 1965. „Aromatic metabolism in plants. II. Enzymes of the shikimate pathway in suspension cultures of plant cells”. Canadian Journal of Biochemistry, 44, 791-799.

5 Otrzymywano je z dojrzałych orzechów, z których wyciskano sok, następnie podgrzewano go do 80°C i sączono przez lejek Büchnera z sączkiem z włókna szklanego; przechowywano w stanie zamrożenia w zamkniętych butelkach

6 kolorem niebieskim wyróżniono makro- i mikropierwiastki (makro- i mikroelementy) wprowadzane pod postacią poszczególnych soli

7 pożywki Murashigego i Skooga (1962) oraz Linsmaiera i Skooga (1965) praktycznie nie różnią się zestawem składników mineralnych
Ostatnia modyfikacja strony: 2008-05-12 22:00