Anna Rau

 

Wybór polecanych nabytków WBP w Olsztynie lipiec-grudzień 2007

 

    Chemia : kompendium / Harald Gärtner [et al.] ; z niem. przeł. Piotr Dryjański. – Warszawa : Świat Książki – „Bertelsmann Media”, 2006. – 495 s. : il. ; 25 cm. – (Zamiast Korepetycji). – Indeks. – ISBN 83–7391–970–8
    Polecana książka to łatwy dostęp do najważniejszych zagadnień chemii. W przystępny sposób przybliża i utrwala problematykę naukową związaną z chemią nieorganiczną i organiczną, pierwiastkami, ich związkami oraz ogólnie z budową materii, modelami budowy atomu, jego wiązaniami i kompleksami, stałymi atomowymi i liniami widmowymi; z zagadnieniem promieniotwórczości, wiedzą dotyczącą alkoholi, węglowodorów, kwasów oraz barwników. Kompendium nie tylko charakteryzuje się przejrzystą strukturą i objaśnieniami, ale zawiera też barwne wyróżnienia ważniejszych wiadomości, dokładne rysunki oraz przykłady, które w obrazowy sposób konkretyzują wiedzę. Na końcu książki znajduje się wyczerpujący skorowidz oraz leksykon terminów chemicznych. Przydatne dociekliwym uczniom.

    Dimoski, Zvonko : Bułgaria / [tekst] Zvonko Dimoski, Ewa Rejmer ; [przepisy] Mirek Drewniak. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo „Pascal”, cop. 2007. – 157, [3] s. : il. kolor. ; 25 cm. – (Przewodnik Kulinarny). – Indeks. – ISBN 978–83–7304–954–3
    Rzadko się zdarza, aby książka stricte dotycząca sztuki kulinarnej mogła być traktowana jako realne źródło wiedzy, jednakże „Bułgarię” Z. Dimowskiego z czystym sercem można do takowych zaliczyć. Polecana książka uczy specyfiki i historii bułgarskich regionów: Sofii i jej okolic, Gór Riła i Pirin, Doliny Róż, Równiny Dunaju, Nizin Górnotrackiej, Rodopów, Regionu Szumeńskiego, Wybrzeża Północnego i Południowego. Potem zaś czytelnik z przyjemnością, jak można przypuszczać, dowie się wszystkiego, albo niemal wszystkiego, na temat bułgarskich potraw regionalnych, „zwyczajnych” przystawek, zup i tym podobnych, oraz prawdziwych specjałów (wraz z autentycznym nazewnictwem): ogórków solono-kiszonych, kiszonek w occie z miodem, klasycznej sałatki szopskiej, chłodnika z kiszonej kapusty w wersji seledynowej i różowej, tikweni, czy chałwy ryżowej. Książka Dimowskiego zawiera też, jakby mimochodem, „przy okazji potraw” (np. kilku odmian bułgarskiej mięty), bogato ilustrowane opisy miejscowych tradycji, specyfikę sezonowości, obrzędy, święta, jednym słowem jakąś odmianę charakterystyki narodu. Całość ilustrują artystyczne, nowatorskie zdjęcia.

    Gioffré, Rosalba : Czekolada : nowa harmonia smaku : czekoladki, torty i kruche ciasta, dania słone, koktajle, desery / Rosalba Gioffré ; współpraca Aleksandra Pecci ; [il. Marco Lanza ; tł z wł. Magdalena Dutkiewicz-Litwiniuk]. – Kielce : „Jedność”, cop. 2006. – 174, [10] s. : il. kolor., fot. ; 28 cm. – ISBN 83–7442–245–9
    Sztuka kulinarna urasta do rangi nauki dzięki podobnym książkom jak polecana „Czekolada” R. Gioffré. Czytelnik na początku dowiaduje się „wszystkiego” na temat historii specjału, jego właściwości pokarmowych, baz produkcji rzemieślniczej wyrobów, ich szczegółów i staranności wykonania oraz sylwetek najsłynniejszych wytwórców, czy wręcz mistrzów, produktów czekoladowych. Książka przekonuje czytelnika, że dziedziny związane z czekoladą są sztuką i to ponadnarodową (historyczny Tort Dobosz czy Brownies). Więcej niż połowa treści to oczywiście niezawodne przepisy (przede wszystkim) deserów: kruchych ciast i tortów, musów, ciastek, nadziewanych czekoladek, aperitifów, sorbetów i budyniów. Stopniowo jednak owe receptury stają się coraz bardziej zaskakujące. Czytelnik czytając i oglądając (zachwycające każdego smakosza zdjęcia!) książkę odkrywa nowatorskie kompozycje, typu jajecznica z czekoladą na bekonie. Przy okazji jakby poznaje również techniki czekoladowego rzemiosła, profesjonalne sposoby i tajniki pracy mistrzów cukierników, czyli szczegóły związane z formowaniem, roztapianiem, temperowaniem, czy dekorowaniem potraw. Polecana książka nie tylko pomaga zdobyć doświadczenie kulinarne, nie tylko mobilizuje, by wiedzę wypraktykować, ale też przedstawia i uczy długiej historii czekolady, dziejów wielu narodów oraz powiązanej licznymi konotacjami wiedzy ogólnej. Ta książka to jakby reklama sztuki smakowania życia oraz specyficzne źródło wiedzy.

    Holandia / [aut. Birgit Borowski et al. ; tł. Małgorzata Gorlewska ; tł. i oprac. map Wiesław Sadłek ; red. Piotr Graboń]. – Ostfildern : Mairdumont ; Bielsko-Biała : Wydawnictwo „Pascal”, cop. 2007. – 453 s. (w tym 5 złoż.) : il. kolor. ; 19 cm + mapa. – (Baedeker). – Indeks.
    Przewodnik ze znanej i lubianej serii jak zwykle w niezawodny sposób przedstawia najpierw skonkretyzowane informacje o samym kraju (Muzeum Anny Frank, wiatraki, porty), skrócone dane statystyczno-ogólne, historię, gospodarkę, potem zaś, stopniowo, największe atrakcje turystyczne, sielski wizerunek kraju, przykładowe wizerunki najważniejszych gałęzi sztuki i kultury, dziedziny, w jakich Holendrzy mają wybitne osiągnięcia. „Holandia” zawiera również biografie oraz ciekawostki związane z najsłynniejszymi Holendrami (mało kto wie, iż tej narodowości była m.in. Audrey Hepburn). Informacje praktyczne zawarte w przewodniku stanowią nie tylko źródło wiedzy o kraju ale i praktyczne wskazówki dla chętnych do zwiedzania tego obszaru turystów, czyli: dane dotyczące pieniędzy, świąt i związanych z tym imprez, festynów oraz obyczajów, możliwości handlowych, specyfiki podróży po kraju i polecanych środków transportu. Nowatorską częścią książki są rozdziały dotyczące spraw kontrowersyjnych (narkotyki, powody i stopień ingerencji Holendrów w środowisko naturalne), ważnych (sytuacja i pomoc niepełnosprawnym) oraz ciekawych (historia sera, holenderskie specjały, różnice klimatyczne w zależności od regionu).

    Jacobs, Daniel : Tunezja / Daniel Jacobs, Peter Morris [oraz] Sam Thorne [et al. ; tł. z ang. Joanna Szymura, Paweł Zajadacz, Tadeusz Zontek]. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo „Pascal”, 2006. – 486 s. : il. (w tym kolor.) ; 20 cm. – (Przewodnik Pascala). – Indeks. – ISBN 83–7304–564–3
    Każdy „zwykły” przewodnik „Pascal” potrafi zmienić w autentyczną przygodę i ciekawą opowieść o najciekawszych miejscach świata, a do tego łączy w nich drobiazgowość i pietyzm z praktycyzmem. Dzięki takim książkom jak „Tunezja” świat wydaje się zrozumiały, znajomy i przyjazny. Przewodnik jak zwykle jest poręczny, treściwy, bogaty w informacje (od miejsc noclegowych i restauracji, po godziny otwarcia, ceny biletów czy informacje o imprezach). „Kraina Słońca”, jak zwą Tunezję, to kraj zarówno dla leniuchów jak i pasjonatów ruchu oraz zwiedzania (zabytki – jedne z najstarszych świata, dążenie do nowoczesności kraju jako luksus hoteli oraz eleganckie sklepy, przywiązanie do tradycji – meczety i cały skansen kultury arabskiej). Mapy i kolorowe zdjęcia nie przesłaniają założenia praktyki przewodnika. Tradycyjnie książka początkowo przedstawia wiadomości ogólne i praktyczne na temat kraju, potem charakterystykę poszczególnych regionów wraz z miejscowymi rozrywkami, możliwościami aktywnego wypoczynku i uprawiania sportu, wreszcie zaś – potrzebne a barwne drobiazgi typu: ciekawostki, biografijki i informacje ulotne.

    Kaplan, Krystyna : Londyn po polsku / Krystyna Kaplan. – Warszawa : „Świat Książki” – „Bertelsmann Media”, 2006. – 383, [1] s. : il. (gł. kolor.) ; 22 cm. – Bibliogr. s. 357-362. – Indeksy. – ISBN 83–247–0283–0 ; 978–83–247–0283–1
    Londyn opisano po wielokroć, wiele też powstało na jego temat źródeł wiedzy, książka tutaj polecana zaś jest dość nietypowa. To specyficznie ukierunkowany (na Polskę!) przewodnik połączony ze słownikiem biograficzno-faktograficznym. W jednym z rozdziałów czytelnik może poznać wiktoriańskie miasto oczami Conrada, arystokrację brytyjską w komentarzach Chopina, życie w Londynie państwa Curie, polskie ścieżki sławnych osób, szczegóły obrony Wielkiej Brytanii przez polskich lotników. Jednocześnie publikacja przybliża specyfikę pracy oraz wskazówki praktyczne dotyczące działalności polskich instytucji publicznych, kulturalnych i użytecznych (bibliotek, restauracji, urzędów, ambasad, muzeów, czy... sklepów). Książka jest zadziwiająco „lekkim”, a zarazem kompetentnym źródłem informacji w dziedzinach historii, biografistyki, literatury, archiwistyki związanych ze śladami polskimi w stolicy Wielkiej Brytanii. Intrygujące ciekawostki w istotny sposób kraszą „Londyn po polsku” – obrazki, wycinki prasowe, szczegóły obyczajowe. Książka ciekawa nie tylko dla wybierających się za granicę.

    Malusi, Monika : Chorwacja / [tekst] Monika Malusi, Anna Wojciechowska ; [przepisy] Mirek Drewniak. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo „Pascal”, cop. 2007. – 157, [3] s. : il. kolor. ; 25 cm. – (Przewodnik Kulinarny). – Indeks. – ISBN 978–83–7304–953–6
    „Chorwacja” w znakomity sposób kontynuuje książkową serię kształcących podręczników obyczajowo-krajoznawczo-kulinarnych wydawnictwa „Pascal”. Znów pierwsza część książki przybliża wiedzę na temat najważniejszych regionów chorwackich: Slawonii, Baranji, Srijem, Zagorje, Medzimurje, Zagrzebia, Podrawiny i Banowiny, Istrii, Kwarneru, Gorskiego Kotara, Liki oraz Dalmacji, potem zaś – według stałego układu – przedstawia, np.: „Pory roku na chorwackim stole” czy „Alfabet kulinarny czyli słownik potraw”. Czytelnik, przy okazji zapoznawania się z technologią domowych chorwackich specjałów oraz prostych w wykonaniu a wyrafinowanych w smaku tradycyjnych potraw, utrwala w sobie również powiedzenia, specyfikę miast, wsi i uzdrowisk, obyczaje regionalne i świąteczne Chorwacji. W pamięć zapadają takie magiczne nazwy, jak: Licitarsko srce, kiszone cytryny, małże z wiśniówką, Ajvar, gotowane pierogi w białej zupie, zupa cebulowa z rakiją, langusty w pistacjach. Zdjęcia w niemały sposób podnoszą wartość książki, zaś indeks potraw nie tylko pomaga znaleźć konkretne odniesienia, ale i sam inspiruje nazewnictwem.

    Małopolska : [przewodnik] / oprac. Mariusz Gotfryd ; zdj. Michał Grychowski. – Olszanica : Wydawnictwo „Bosz”, 2007. – 624 s. : il. kolor., fot., mapy, pl. ; 23 cm. – Indeks. – ISBN 978–83–89747–49–5
    W rankingu na „jeden z najatrakcyjniejszych turystycznie obszarów świata” kolebka państwowości polskiej została ustawiona na jednym z najwyższych miejsc. Polecana książka potwierdza, że bynajmniej nie jest to tytuł przesadzony, a pogłębią to przekonanie w czytelniku 500 barwnych zdjęć, czyli w wysmakowany sposób przedstawione przyroda, urozmaicony krajobraz, bogate dziedzictwo historii, kultury, zabytków, czyli zamki, budowle sakralne, archaiczne układy urbanistyczne i obiekty chronione. „Małopolska” M. Gotfryda to pierwszy po reformie administracyjnej w 1999 r. tak dokładny „podręcznik turystyczny”, czyli książka, która gromadzi mnóstwo tak praktycznych – jak w atrakcyjny sposób podanych – wiadomości. Przyda się podróżnikom (zarówno rodakom, jak i cudzoziemcom), osobom przygotowującym się do konkursów oraz miłośnikom ziemi małopolskiej i jej wspaniałych skupisk miejskich. Kolorowe ilustracje niezwykle uatrakcyjniają książkę.

    Narty i snowboard w Polsce / [Bartłomiej Dwornik, Bartosz Markowski]. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo „Pascal”, cop. 2006. – 352 s. : il. ; 21 cm. – (Informatory Pascala). – Indeks. – ISBN 83–7304–892–8 ; 978–83–7304–892–8
    Zdecydowanie można stwierdzić, iż polecana książka to nie jest wyłącznie podręcznik instruktażowy dla miłośników nart i deski, lecz również narzędzie promocji sportu i zdrowego stylu życia. Jednocześnie to bardzo atrakcyjna, wielostronicowa „reklama” atrakcji turystycznych polskich terenów górskich. „Narty...” przedstawiają ponad 700 wyciągów, prawie 490 tras i tzw. wyciągów oświetlonych, blisko 100 mapek terenów narciarskich, dojazdy do nich, ceny biletów, infrastrukturę turystyczną oraz stoki rekomendowane przez Polski Związek Snowboardu. Poza tym Sudety Zachodnie i Środkowe, Beskid Śląski, Mały, Żywiecki, Średni, Sądecki oraz Niski, Bieszczady, Podgórze Karpackie, Tatry, Pieniny – gdyż wszystkie te pasma przybliża polecana książka – rzeczywiście nadal wymagają promocji turystycznej, gdyż są zbyt mało znane i doceniane nawet przez samych Polaków. „Narty...” przedstawiają jednocześnie bardzo „konkretny” poradnik narciarza: wymagania sprzętowe i kondycyjne, „podział” nart, butów, teorię technik jazdy, oznaczenia stoków i zagrożeń, savoir vivre snowboardzisty oraz swoisty dekalog bezpieczeństwa. Polecana książka wbrew pozorom przyda się nie tylko narciarzom i snowboardzistom.

    Rutkowski, Lucjan : Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej / Lucjan Rutkowski. – Wyd. (poprawione i unowocześnione), 1 dodruk. – Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2006. – 814, [2] s. : rys. ; 21 cm. – Bibliogr. s. [648]-650. – Indeksy. – ISBN 83–01–14342–8
    Znajomość roślin niezbędna jest nie tylko botanikom i choć amatorom wystarczą może same fotografie i rysunki, jednak dla ludzi zainteresowanych rzeczywistą wiedzą polecana książka okaże się z pewnością bardzo ważna. Klucze do oznaczania paprotników nago- i okrytonasiennych obejmują około 2000 rodzimych i blisko 1000 uprawianych oraz dziczejących gatunków. Książka utrzymuje układ systematyczny i nomenklaturę zgodne z „Flora Europeica” przy uwzględnieniu synonimów, umieszczonych również w indeksie nazw łacińskich. Początkującym czytelnikom używanie klucza ułatwią ilustrowane omówienie organów roślin oraz słownik terminów botanicznych, głównie morfologicznych. Aby zmniejszyć objętość książki, autor na wstępie przedstawił wskazówki, jak posługiwać się kluczem, następnie zaś zredagował wszystko w systemie skrótów. Poszczególne gatunki omawianych roślin (lecznicze, uprawne, trujące, chronione) zaopatrzono w metryczki informujące o środowisku, formie życiowej, czasie kwitnienia, stopniu zadomowienia, ekspansji lub zagrożenia wyginięciem. Natomiast opis ich wyglądu jest maksymalnie ograniczony. Drobnym drukiem wyróżniono kilkaset podgatunków, odmian i form ważnych w fitosocjologii oraz pospolitsze mieszańce. Zamieszczono też klucze pomocnicze do roślin drzewiastych i wodnych. Jako że jest to nowe – poprawione i unowocześnione wydanie – dopisano do niego nowe gatunki flory. W opracowaniu przedstawiono prawie 2000 gatunków rodzimych i trwale zadomowionych, opatrzonych kolejnymi numerami (zasięg: Polska bez Karpat i Sudetów), ponadto uwzględniono ponad 1000 gatunków nienumerowanych. Na końcu zamieszczono indeks łacińskich nazw gatunków oraz polskich terminów rodzajów i rodzin.

    Sagner, Karin : Gotyk / Karin Sagner ; z niem. przeł. Piotr Taracha. – Warszawa : „Świat Książki” – „Bertelsmann Media”, 2006. – 128 s. : il. kolor. ; 22 cm. – (To Warto Wiedzieć o Sztuce). – Bibliogr. s. 127. Indeks. – ISBN 83–7391–841–8
    Tytułowy prąd artystyczny został bardzo dokładnie omówiony przy zachowaniu przejrzystego podziału na poszczególne dziedziny sztuki – architekturę, rzeźbę, malarstwo i sztukę użytkową. Schemat podziału przewija się przez całą książkę: każdy z rozdziałów rozpoczyna się od pytań kluczowych, które potem treści przedstawiane na kolejnych stronach rozwiązują. Schematyczne rysunki i detale uwypuklają i utrwalają ważne i wyróżniające cechy poszczególnych zabytków charakterystycznych dla epoki gotyku. Każdy z rozdziałów urozmaicają ponadto „okienka” – powtórzeniowe, które w zwięzłej formie prezentują najlepsze informacje, oraz informacyjne, uzupełniające wiadomości o samym stylu i epoce. Ważny punkt książki stanowi mapa najważniejszych ośrodków sztuki. Całość ubarwiają indeksy, plany i schematy architektoniczne, opisowa charakterystyka zabytków oraz prezentacje największych twórców i dzieł. Wrażenia potęgują wysmakowane ilustracje.

    Seibert, Jutta : Leksykon sztuki chrześcijańskiej : tematy, postacie, symbole / [przekł. z jęz. niem. Dominik Petruk]. – Kielce : Wydawnictwo „Jedność”, cop. 2007. – 400 s. : il. ; 21 cm. – Bibliogr. s. 394. – Indeks. – ISBN 978–83–7442–120–1
    Książka popularnonaukowa skierowana do szerokiego grona odbiorców: miłośników sztuki, maturzystów, ludzi po prostu zainteresowanych historią kultury oraz specjalistów od sztuki sakralnej. Poszczególne rozdziały podają informacje o różnych znaczeniach każdego z symboli, o występowaniu poszczególnych motywów oraz o uzusie i najważniejszych cechach przywoływanych wizerunków. Hasła dotyczą również typologii i symboliki kolorów oraz liczb. Ikonograficzne bogactwo sztuki chrześcijańskiej przedstawiono w ponad 900 hasłach opracowanych na podstawie wzorcowego 8–tomowego „Leksykonu ikonografii”. Liczne odsyłacze do terminów pokrewnych i odpowiednich miejsc w Starym oraz Nowym Testamencie jak również indeks ułatwiają szukanie. Do zilustrowania książki użyto starych, XIX-wiecznych rysunków, na których detale tematyczne są oddane dokładniej oraz w sposób niekomercyjny.

    Sztuka animacji : od ołówka do piksela : historia filmu animowanego / aut. Ryan Ball [et al.] ; przedm. Jeffrey Katzenberg i Bill Plympton ; [red. gł. Jerry Beck ; tł. z ang. Ewa Romkowska, Andrzej Kołodyński]. – Warszawa : „Arkady”, 2006. – 382, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 29 cm. – Indeks. – ISBN 83–213–4433–X
    Animacja przekracza bariery językowe, polecana książka sławi więc najbardziej uniwersalną ze sztuk. Leksykon z pewnością jednak spodoba się nie tylko wszystkim tym, którym wyjątkowo bliska jest sztuka filmu animowanego, czyli: hollywoodzkie produkcje, japońskie anime, rosyjskie arcydzieła rysunku oraz azjatyckie filmy artystyczne. Leksykon R. Balla przedstawia bowiem np. historię kreskówek od skromnych początków po... „Shreka”, techniki i technologie, wydarzenia i osobowości (np. pionierów gatunku na początku XX wieku – Raoula Barre, Ottona Messmera, Walta Disneya, Emile Cohl) kształtujące rozwój sztuki animacji, produkcje wysokobudżetowe oraz te tworzone w domu. Poszczególne rozdziały omawiają też narzędzia pracy animatorów (glinę, ołówki, komputery), zestawiają tradycje filmowe z eksperymentem i magią, omawiają postępy w sztuce światowej animacji, estetykę różnych krajów oraz rezultaty koprodukcji państw.

     Woch, Joanna : Biedermeier : przewodnik dla kolekcjonerów / Joanna Woch. – Warszawa : „Arkady”, 2006. – 283, [5] s. : il. kolor. ; 28 cm. – Bibliogr. s. 282-283. – ISBN 83–213–4413–5
    Autorka jest kolekcjonerką w trzecim pokoleniu i pasjonatką tematu – co aż bije z kart książki. We wnikliwy sposób analizuje i charakteryzuje cechy stylowe biedermeieru, jak również produkcję mebli tejże estetyki w głównych ośrodkach meblarskich na terenach Niemiec, Austrii i ziem polskich. Książka przybliża czytelnikom charakterystykę domów aukcyjnych, galerii i pchlich targów, gdzie najłatwiej można kupić stylowe przedmioty, rady praktyczne, jak kompetentnie odróżniać mebel autentyczny od falsyfikatu, oraz (co równie ważne) jak utrzymać zakupione antyki w dobrej kondycji przez mnogie lata. Autorka propaguje świadome kolekcjonowanie drogocennych przedmiotów, polecana książka to użyteczne narzędzie takiej promocji biedermeieru – jej treść wzbogacają piękne ilustracje mebli, portretów, czy obić. Całość przyda się nie tylko kolekcjonerom, ale również miłośnikom pięknych starych sprzętów, smakoszom ustawiania, meblowania i konserwowania. Polski rynek antykwaryczny z pewnością może zadowolić koneserów podkształconych dzięki lekturze książki J. Woch.

    Zaniewski, Jan : Podręczny słownik medyczny polsko-rosyjski i rosyjsko-polski / Jan Zaniewski, Roman Hajczuk. – Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2006. – 960 s. ; 22 cm. – Bibliogr. s. 16. – ISBN 83–200–3384–5
    Współczesna terminologia medyczna jest bardzo obszerna i liczy obecnie około 250 000 jednostek leksykalnych, wśród których można wyodrębnić: 10 000 terminów anatomicznych i histologicznych, 20 000 nazw narządów, 40 000 określeń sposobów badania, leczenia i zabiegów chirurgicznych, 10 300 nazw chorób, 50 000 określeń diagnoz i symptomów, 35 000 terminów onkologicznych oraz 90 000 nazw leków – plus synonimy tych wszystkich terminów... Polecany słownik zawiera 75 000 najczęściej występujących terminów ze wszystkich działów i specjalności medycznych. Hasła „Podręcznego słownika...” uszeregowano alfabetycznie, z wykorzystaniem budowy gniazdowej, zaś w celu racjonalizacji książki zastosowano wielowyrazowe skróty oraz ich rosyjsko–polskie odpowiedniki. Pozycja bardzo specjalistyczna, przydatna dla lekarzy, pracowników nauki, tłumaczy literatury medycznej oraz studentów akademii medycznych.

cofnij